Förbannade sol!

Publicerad 7 juli 2017 | Skriven av Standardspråk för webbplatsen

Just nu är det full fart på campen här på Røst. Vi har tre gäng från England här. Det är killarna som innehar camprekordet på sej, en brutal fisk över 21kg från förra året.

I år är det femte året de är hos oss och de älskar fisket här och då framför allt sejfisket som Røst är känt för. Men någonting saknas just nu. Sejen är på plats. Hela ekolodet blir rött då man går över vissa skallar på nordsidan. Strömmen på stigande vatten som sejen älskar att jaga i finns där med bra tryck i vattnet men någonting saknas för att få igång dem. Visst får vi stor sej på runt 15kg men det är enstaka fiskar och inte som för en vecka sedan då de högg vilt på det mesta. Det går att få dem en bit nere i vattnet men vi vill ha igång dem så högt upp som möjligt mot ytan.

Om man ska vara petig kanske vädret är FÖR bra… Det är nästan ingen vind, det är varmt men framförallt så skiner solen från en klarblå himmel. Och visst är det ett underbart väder att fiska i men vill man ha sejrace på spinn vill man gärna ha det mulet eller åtminstone moln som döljer solen. Men va fan! Jag vet inte om man kan med att sitta och klaga på för fint väder. Igår kom det upp torsk på 20kg, några fina hälleflundror och en del stor sej med. Man kanske ska vara ”nöjd” med det, hahaha!

Men, sejen är på plats, hela tiden igår var vi säkra på att de i vilken sekund som helst skulle komma igång. Calle tappade en fin sej på wobbler som parkerade sig 12 meter rakt under båten och stod och tjurade innan den klev av. Det var en bättre fisk gissningsvis rung 15kg baserat på hur tung och snabb den var.

Så nu gäller det att antingen knäcka koden,

– det finns alltid något bete de inte kan motstå eller så får vi vänta ut dem. De är på plats och snart kommer det att smälla!

Vi ska ut ikväll och köra några timmar i strömmen vid skallarna innan högvattnet.

På Røst är det inte långt till fiskeplatserna. Man når fiskeplatserna på runt tjugo minuter så det funkar fint att fiska två tidvatten per dygn om man jagar sej som jagar mest aktivt i den starkaste strömmen medan torsken nappar bäst på lugnare ström och hälleflundran? Ja den kan hugga när som helst och nästan var som helst också för den delen. Hälleflundran är en fisk man inte blir klok på men så är hon också djupets drottning.

/Joel

Nyheter