Alles gut Halibut!

Publicerad 13 augusti 2020 | Skriven av Ella

Visst är det något magiskt med hälleflundra 😉
Att knäcka koden för dagen är något som gör kveitefisket så spännande. Det som fungerar ena dagen kanske inte fungerar nästa även om du fiskar på samma område. Personligen tror jag att det är just det som gör oss sportfiskare lite smått frustrerade vissa dagar och andra dagar försätter det oss i extas när allt bara stämmer.

Då flundran är på hugget är det flera team som får upptill sex kveitar per båt medan andra båtar inte får en enda för dagen även fast de fiskar i samma område. Det här är något som diskuteras högt i filerummet efter fiskepasset. Våra gäster är otroligt givmilda och delar med sig av sina tips, allt för att få glädjas med varandra. Sportfisket är en kamratsport och även om gästerna kanske inte har så mycket annat gemensamt med varandra så förenas de i fiskesnacket.

Efinger,


är ett team som för två år sedan kom till Røst för sejfisket men ibland blir det inte som planerat. Under deras vecka landade dem 14 hälleflundror medan de i de andra båtarna inte fick en enda. Dem som ville ha hälleflundra fick istället väldigt stor sej. Ja, så kan det bli ibland! Förra säsongen fick Team Efinger avboka då en av killarna fick en dotter, men i år är det här igen och du kan väl redan nu gissa….exakt….på fyra fiskedagar är de nu uppe i 16 kveitar.

Teamet består av två bröder och i år har de tagit med sig en vän. Han visar sig vara en magnet för det riktigt grova fiskarna. Vad sägs om denna stor sej?


eller….den här torsken?

Han fortsätter att kroka storfisk….

Jag hör det ryktas om att de drar stor sej i dag, blir spännande och få se bilder senare.

Jarin Hejduk & company
Dessa herrar hade en liten trögare start storleksmässigt på torsk och sej men i antal väldigt bra.

Jag sitter på ljugarbänken utanför filerummet tillsammans med en av Jarins teamkamrater. Han berättar att han nu varit i Norge fyra gånger men aldrig lyckats få en kveite och undrar varför. Vi diskuterar b.la storleken på agnfisken och totalvikten med fireball skallen. Det visar sig att han fiskar väldigt tungt. Ibland krävs det när strömmen är stark men när den är lite svagare som den är nu så blir det ingen bra gång på betet förklarar jag. Han ser lite misstänksamt på mig men är beredd att pröva med lite lättare vikt nästa dag.

Hugget är stenhårt och visst är det hälleflundra han har på kroken.

och den här flundran är en riktig spellevink!
Omedelbart tar kveiten komandot och Josaf får snällt följa med i en lång snurrig dans på 1 timme och fyrtio minuter innan kveiten kan landas.

När Tjeckerna anländer till kajen hörs skratt och glada tillrop och Josaf flyger på små moln och hans leende säger mer än tusen ord.

Nyheter