Girl Power!

Publicerad 29 augusti 2019 | Skriven av Ella

Jag får ett mail av Johan Walther som bokat sista veckan som jag är här för säsongen, i mailet står följande.

Skall bli intressant att få se Røst då vi inte tidigare varit på denna plats. Det är säkerligen några frågor som dyker upp efter hand och min fru önskar säkerligen lyssna till dina tips för att få största fisken  (som vanligt)

Johan är en envis person vilket jag gillar och en riktig Mac Gyver vilket senare skulle visa sig när han med ett avbrutet spö som han limmat och tejpat ihop krokar dagens största torsk och spöt tål påfrestningen.

Johan

Monica är inte sen med att kontra men Johan fick ändå dagens största torsk.

Monica & Johan

I ur och skur, dimma som solsken kämpade paret varje dag ute på havet. Tidvis var fisket något trögare och en dag blåste Nordan 13 m/s. Tro inte att det stoppade dessa ihärdiga fiskare. Den dagen prövades lite spätta mete men det blåste allt för mycket för att ankaret skulle ligga still på sandbotten och in kom de blöta och kalla. Johan satte fyr på kaminen i bastun och mig veterligen tog det sig även ett kvällsdopp.

Det här med fisketekniker och tips är alltid bra att bidra med särskilt då någon är här för första gången eftersom fisket skiljer sig beroende på var i Norge man fiskar. Johan och Monica är väl erfarna havsfiskare men är alltid öppna för att lära sig mer. Och det här med att fiska med dött agn kanske inte var någon teknik som prövats allt för mycket tidigare.

Onsdagen kom och vädret var strålande. Nu skulle Monica fiska med den teknik som jag tycker är roligast, aktivt meta med dött agn. Med lov från min chef begav jag mig tillsammans med vår praktikant Björnar ut på havet. Johan och Monica var redan ute. Vi börjar med att plocka upp betesfisk och är precis klara då jag hör Johans röst på VHF:n. – Monica drillar hälleflundra!

Denna kveite bjöd henne på en riktig fight! Det var inte bara en gång som hällen rusade mot botten och efter en andra gång började den simma pelagiskt. Johan var snabb och körde efter så att de kunde få kveiten rakt under båten. Att lyckas få upp en modell större flundra kräver team work och det märks att de är ett sammansvetsat par. Efter en fight på närmre 30 minuter skådas flundran i ytan och Johan är snabb att gaffa.

Monica, hälle belle & Johan

Efter ett par foton drar jag och Björnar iväg en bit och det tar inte lång stund innan jag känner att något små smakar på mitt agn. Driften går i 2,5 knop så jag släpper efter på linan så att fisken ska få tugga klart. Det blir en liten tyngd i spöt och jag sätter mothugget. Och visst är det flundra. När den kommer upp till ytan sitter den endast på en krokspets men Björnar har fått träna mycket på att gaffa flundror under praktiken och krokar den perfekt.

Ella

Vi tjejer bestämmer oss för att ta en bild tillsammans på bryggan då vi kommer iland. Girl power är alltid rätt!

Monica med sin 145 cm kveite

Det kommer ett sms från Johan och Monica.
Hjärtligt välkomna till bord 7 i ringa solnedgång. 19:29
Meny:
Starter Marinerad kveitakind på fröknäcke med creme fraiche.
Main course Grillad strofe med potatisknyten.
DesertKaffe’ Risen
Monica o Johan

Vilken avslutning på en helt underbar dag. Johan har fixat i ordning en mysig hörna som är läad och i solnedgång avnjuter vi middagen.

Johan

Kvällen avslutas naturligtvis med att Monica får rita upp sin hälleflundra på bryggan. Och det Johan skrev i mailet innan de kom hit stämde naturligtvis då hon återigen tog den största fisken på deras fiskeresa.

Nästa blogginlägg kommer att bli säsongens sista med sammanställning och givetvis mitt nya pb och möte med havets stora drottning.

Nyheter