Inferno på Røst

Publicerad 29 juni 2017 | Skriven av Standardspråk för webbplatsen

Så hände det äntligen, mitt första riktiga sejrace! Värk i armar, ont i höften där spöbutten skar in och mjölksyra i underarmarna men främst, en totalt euforisk känsla.

Vi hade hugg, dubbelhugg och trippelhugg på stora sejar som attackerade våra beten helt ursinnigt och ju snabbare vi tog hem dem desto bättre. Vi trollade runt för att hitta aktiv fisk och i mellan 4-5knop högg det stenhårt så det knakade i spöna och skrek i rullarna. På tre timmar landade vi någonstans mellan 40-50 sejar med en snittvikt en bra bit över tio kilo, alltså över ett halvt ton! Vi körde C&R på allt, så klart!
Det var helt magiskt! Jag fick äntligen uppleva mitt första sejrace!

Røst har fått en oförtjänt rykte om att vara ett ställe där man ofta blåser inne men så är det faktiskt inte. På mina tre veckor hr så är det bara en enda dag vi inte rekommenderade folk att åka ut och det var under en tidsperiod av 16 timmar. Faktum är att man kan fiska riktigt heta platser även i 10m/s och Rocadbåtarna vi har är sex meter långa och extremt sjödugliga. Dessutom har Rocad själva lagt över 200 timmar på att serva och se över dem innan säsongens början. Dessutom har alla båtarna splitter nya Helix 7tum och ny hydraulstyrning och med sina 70 hästars Suzuki kör man bekvämt i runt 20-25knop och på en vecka kör gästerna upp bensin för ungefär 3000kr. Delar man det på de fyra man kan vara per båt så inser man snabbt två saker. Nummer ett är att fisket är relativt nära campen. Det längsta vi kör är 30min ut och då är halva den tiden inomskärs(över heta hälleflundraplatser) och att två, båtarna är väldigt bränslesnåla och effektiva. På Røst blir man inte ruinerad av att tanka båten!

Men tillbaka till fisket! Nu är det slut med att skriva att det varit trögt för nu är det så där underbart igen. På sydsidan fångas torsk upp till 20kg, på nordsidan dras det mängder med riktigt grov sej på snabb hemtagning och kring öarna nappar rödspättor och hälleflundror.

Calle Hjelm drog även en ”turbotorsk”. I fyra knop med betet någonstans fem meter under ytan klev det på en tung fisk som underligt nog visade sig vara en torsk som stod i strömmen och måste trott den var en sej som den attackerade betet.

Här på rostfishing.com kämpar vi för ett hållbart fiske all sej släpptes snabbt tillbaka. Vi håller hårt på minimimått och kvoter och visst får man ta matfisk men man måste förstå att då Røst visar sig från sin bästa sida så är det havsfiske i absolut världsklass och mängden fisk som fångas på några timmar är ofta mer än man fångar på andra ställen under en hel vecka eller om vi snackar storfisk kanske en hel säsong…

Så med andra ord måste man vara försiktig och släppa tillbaka fisken oskadd och inte ta mer än vad som är tillåtet.

Så oroa er inte för vinden. Blåser det så kanske vi inte går längst ut på nordsidan och jagar sej utan ”nöjer” oss med att fiska efter några av de största hälleflundrorna i Norge!

Vill ni boka en resa inför nästa säsong så mejla till info@rostfishing.com

Och ni som kommer upp i år eller har frågor kan kontakta mig på joel@rostfishing.com eller 0705769214

Nyheter