Summering 2015

Publicerad 27 september 2015 | Skriven av Daniel Andersson

Då har campen stängt för denna säsongen och vi kan blicka tillbaka på en av de bästa, om inte DEN bästa, säsongen hittills!
Som vanligt har det landats enorma mängder stor fisk och mjölksyreproduktionen på Røst har nog aldrig varit så hög som i år, kanske främst under Augusti månad när sejfisket var som bäst!
Nedan följer en kort summering av säsongen:

Hälleflundran var i början på säsongen ganska svårfiskad och det tog lite drygt en månad innan den första stora landades, men då small det ordentligt. Hence var ute och guidade familjen Boström och Ingmar bärgade upp en magnifik fisk på 235cm som enligt tabell väger 180,8kg. Ett nytt camprekord och den största spöfångade hälleflundran i hela Norge i år såvitt jag vet (rätta mig om jag har fel). Efter detta satte flundrafisket igång ordentligt och det fångades flera fina fiskar i form av Robert Jangmos flak på 191cm, Fredrik Roos 185cm och under den sista veckan landade tyskarna ett as på 182cm inne på grundvattnet! Utöver detta landades många fler över 150cm och hur många flundror som fångades totalt vet jag inte, men det var många!

Torskfisket har kanske inte varit riktigt lika bra som förra året, även om det har varit brutalt bra! Antalet och snittvikten har hållit absoluta världsklass, men de riktigt stora har inte riktigt varit i stöten, även om det fångats flera över 20 kilo med en riktigt fin toppfisk på 23,74kg fångad av Carl-Johan! Framförallt var fisket på sydsidan riktigt, riktigt bra efter torsk där man stundtals inte kom ner till botten innan en torsk svalde betet! Ute på skallarna på nordsidan kunde snittvikten överstiga 10kg med marginal vissa dagar vilket är helt galet bra! Det är även här som de största fångades i år och vi vet att det finns ännu större där ute!

Och så till det fisket som Røst sedan tidigare är världskänt för, sejfisket.
Detta året har bjudit på ett sejfiske som varit något utöver det normala, och normalt så är fisket så bra att det inte går att beskriva med några ord jag känner till. Jag personligen var inte på plats under den mest intensiva perioden, men några av de som fick uppleva det hela beskriver det såhär:

Anton Midborg: De var grymt fiske. När fisken jaga å man låg i stimmet så var de det bästa fisket jag upplevt.

Felix Lundin: Detta fiske vi just upplevt kan man förmodligen bara ha på en plats i världen, och det är här på Röst! Så mycket stor fisk på så kort tid är nåt man måste uppleva själv för att förstå.

Alexander Lindgren: Det går inte beskriva

Kort och gott: Du måste uppleva det för att förstå hur bra det egentligen är.

Antalet fiskar över 15kg är omöjligt att räkna, jag vet inte heller hur många som tyngde vågen till 18+, men det var väldigt många och årets största sej bräckte både 20-kilosgränsen och camprekordet. Den fångades av David Beale och vägde hela 21,1kg! En brutalt stor sej och det finns väldigt få platser i världen där det överhuvudtaget finns en rimlig chans att fånga en sej av denna kalibern, Røst är förmodligen den bästa platsen i hela världen om man vill fiska storsej, och den bästa perioden är från slutet på Juli till September då man kan få uppleva ytjagande storsej som kan spinnfiskas med lättare utrustning, galet roligt! Det är redan välbokat inför nästa år så se till att säkra din plats redan nu om du vill uppleva detta!!!

För övrigt har vädret varit helt fantastiskt under i stort sett hela säsongen. Det har bjudits på plattvatten väldigt många dagar och däremellan har vindarna varit såpass förlåtande att man kunnat ta sig ut till de heta fiskeplatserna utan problem! Förutom ett fiske i världsklass finns här mängder av naturupplevelser att avnjuta i form av världens största koloni av lunnefågel, havsörnar som seglar över bergstopparna och späckhuggare som gärna kommer nära båtarna för att undersöka dem.

Detta året har vi även haft hjälp av praktikanter från SportfiskeAkademin i Forshaga, Daniel Salomonsson, Alexander Lindgren och Emil Thun har alla gjort ett kanonjobb och de har fått mycket välförtjänt beröm av våra gäster. Stort tack till Er!

Tack för detta året, redan nu börjar vi ladda inför säsongen 2016 som kommer bli MINST lika bra!
Tills dess följer här bilder och film från säsongen, enjoy!

Ingmar Boström med det nya camprekordet! 235cm Flundra
Ingmar Boström med det nya camprekordet! 235cm Flundra

Familjen Boström och Hence visar hur stor flundran var
Familjen Boström och Hence visar hur stor flundran var

DSCN0051

_DSC1222

P1040566

Foto 2015-06-29 21 28 05

P1040941

P1050330

Kollage Praktikant

David Beale med nya camprekordet på 21.1 kg!
David Beale med nya camprekordet på 21.1 kg!
Vänner för livet.
Vänner för livet.

IMG_2372

P1040667

DSC06073_1

Alexander "tennisarmbågen" Lindgren med en sej på närmare 15 kg.
Alexander ”tennisarmbågen” Lindgren med en sej på närmare 15 kg.

Nyheter