Drömmen om en hälleflundra över 2 meter!

Publicerad 2 juli 2017 | Skriven av Standardspråk för webbplatsen

Bland hälleflundrafiskare finns en magisk gräns som all drömmer om att nå. Det är att lyckas fånga en kveite eller hälleflundra över de otroliga två meter i längd. Eller, egentligen vill jag specificera det där av den anledningen att jag vill förtydliga vår syn på hälleflundrafiske på campen. Drömmen för oss är att fånga, fotografera och sedan återutsätta en fisk över två meter. Att fånga den och slå ihjäl den kan vilken idiot som helst klara av!

Igår lyckades vår rutinerade guide, mekaniker och tusenkonstnär Mike Dvorak att landa en hälleflundra på 205cm. I båten hade han sin son Leo och flickvän Ella Micaelsen. Att landa en sådan stor fisk kräver att man både samarbetar i båten och att man håller sig hyfsat kall. Det tog Mike nio minuter att landa fisken. Mike är byggd som en kubikmeter granit och lade en sjuk bromskraft på fisken. Sedan lyckades de med gaffningen direkt utan att ge fisken chansen att få ner huvudet och sticka en andra gång. Om de gör det brukar det nämligen ta dubbelt så lång tid att få upp dem en andra gång för gaffning.
Allt finns på film som kommer i dagarna här på bloggen.

Vi befann oss själva bara minuter ifrån och kom fram när de precis landat fisken. Jag blev alldeles knäsvag då jag fick se fisken och det var ett minnesvärt ögonblick att vara med då Mike som kommit att bi en vän lyckades fånga drömmen vi alla jagar!

Även Ella fick sin första hälleflundra och då de reser hem om två dagar och inte tagit upp någon fisk bestämde de sig för att Ella skulle få med sin första hälleflundra som matfisk då den var inom måttet.

Också sonen Leo fick en kveite så tre fiskar med en topp på 206cm. När det blixtrar till på Røst så gör det så ordentligt.

Dett här är den andra hälleflundran över två meter på två månader och håller vi det här snittet blir det här ett rekordår!

Saken är den att även andra gäster på campen upplevde ett drömfiske igår på både stor torsk och stor sej men idag håller vi oss till flundran.

Men på hur många platser kan man både hinna få sejrace på fisk över 15kg, torsk upp till dryga 18kg OCH en hälleflundra på 205cm. På Røst är det möjligt om än inte alla kommer uppleva i alla fall kveiten!

Vädret är perfekt för sejrace nu. Det blåser nästintill ingenting, det är bra fart i tidvattnet och vi har mulet väder. Med andra ord vet jag vad jag ska göra ikväll, actionfiska storsej i ytan på nordsidan!

Grattis Mike, Ella och Leo!

Nyheter