En brutal torsk!

Publicerad 20 juli 2017 | Skriven av Standardspråk för webbplatsen

I år har visat sig vara ett rekordår vad det gäller stor sommartorsk. Det vi kanske är mest kända för här på Røst är det spektakulära sejfisket och stora hälleflundror. Torsken har på något sätt hamnat lite i skymundan i popularitet som sportfisk. Exakt varför kan jag inte svara på. Det råder en viss uppfattning att torsken inte kämpar särskilt bra, att de bara är en dödvikt som följer med. Så är det framförallt då man fiskar dem på den svenska västkusten, djupt på vraken. Fiskar du på 80-100m och lyfter en torsk snabbt expanderar simblåsan och det klarar det inte.

Här på Røst sker torskfisket på ganska grunt vatten, 20-40m och jag kan lova att då man nitar in ett mothugg i en 20kg+-torsk på trettio meters djup så svarar det brutalt i spöet. Och sommartorskarna här kämpar hårt, ibland så man först tror man krokat en flundra.

En annan detalj är att i princip ingen av de torskarna vi tagit upp på nordsidan har någonsin haft parasiter i köttet som är så vanligt på sommaren. Här lever torskarna i närhet till stora djup och friskt vatten och letar sig in till topparna i jakt på föda. Kanske är Røst en av världens bästa platser för stor sommartorsk!

Lasse Norgren från Stockholm har fiskat hos oss en vecka och han hade som mål att slå sitt förra PB på torsk. Det lyckades han med. 22,2kg urstark sommartorsk är inget man bara skojar bort! Grattis Lasse!

Nyheter