Monsterflundra!

Publicerad 24 maj 2018 | Skriven av Daniel Andersson
205cm Monsterflundra!

Igår var en magiskt fin dag på Røst med strålande sol och ett stilla hav! Fyra båtar slog följe och gav sig iväg på jakt efter torsk och flundra. När vi började fiska kom vi knappt ner till botten innan det satt en torsk på och redan i första driften krokade Johan en fin flundra på ca 15kg. Bara några minuter därpå hör vi på VHFen att Magnus i guidebåten har på en riktigt stor flundra.

Alla båtar åker dit för att titta på och det hejas och peppas från alla håll samtidigt som Magnus sliter som ett djur för att lyfta besten. Flundran kommer upp till ytan en första gång men vänder ner och simmar tillbaka till botten, bara att börja om igen.
Andra gången säkras den med kveitekroken och åskådarna applåderar fångstmannen (som förmodligen har lite träningsvärk idag).

Flundran mäts till hela 205cm (116,1kg enligt tabell) och efter fotografering får hon simma tillbaka. Fantastisk start på dagen och då hade vi knappt fiskat i en timme.

Efter detta fortsatte torskfisket vara helt sjukt och det fångades fisk på i princip varje nedsläpp under flera timmar. Dem flesta låg på mellan 5-8kg med toppfiskar på över 15kg. Mitt bland allt detta fångades ett par flundror mellan 12-17kg.

Totalt fångades 10 flundror på 6 båtar, samtliga över 80cm! En magisk dag helt enkelt!

Team Lamminluotos fjärde fiskedag var en dem sent kommer glömma.

”Fiskedag 4

Idag hade dagen som skulle göra skillnad kommit .

2-4 s/m o sydsidan hägrade.

Vi var 4 båtar som åkte ut i karavan. Väl framme på första skallarna började fisket hyfsat . Vi hörde på vhf`n att guidebåten hade nått på. Så vi tuffade dit. Dom drillade stor flundra, o det hördes både pust o hejarop från dom i båten och båtarna runtomkring. Vi förstod att d va nått stort, när vi hörde guiden Henke börja tjoa om att den är jääävligt stor. Flundran kom upp o Henke sprang som ett skållat troll längs med relingen o försökte få på hällekroken. Efter andra försöket lyckades dom. Applåderna rungade ute på havet.??

Vi puttrade iväg efter det skådespelet o gjorde ett nytt nersläpp. Direkt får jag ett gigantiskt napp. Med tanke på d som vi bevittnat precis innan, så blev jag exalterad…. dom klassiska kveiteknycken var där och den drog lina, och efter att ha försökt lyfta fisken från botten så släppte ”den”. Upp kommer istället en massa sallad från havets trädgård….ett ?bottennapp…

Vi fortsatte o fiska, o hörde att d drogs flundra både här o där i dom andra båtarna. D mest spännande i vår båt var att Carsten fått en fin kolja, och Johan hade fått napp på badstegen bak i båten.annars var det en massa torskar som kom upp. Vi hade även sett tecken på att flundrorna fanns där.under ett trippelhugg, när vi tryckutjämnde fisken, så simmade en liten flundra (stor som en stekpanna) runt o tittade på våra fisande torskar under en lång stund.vi hade även en större följare på ett annat nersläpp.

På EM får Johan ett bra napp, som snabbt visar sig vara en flundra som sticker iväg med linan. Johan säger att denna är stor, och pumpar upp den beslutsamt. Jag missar första krokningen med kveitekroken (så har jag sett att guiderna oxå gör?)den drar iväg igen.efter andra gången så sitter den där. 145cm nytt PB för Johan o nytt rekord för vårat gäng???.

Lite senare så får Carsten som suktat efter flundra oxå på en. Den var 106 cm. Nu började klockan bli mkt, o både Johan o Carsten ville hemåt.Jag som va utan flundra ville tvärtom. Vi började fiska oss hemåt. Vi stanna till ungefär där guidebåten fått sin stora,då det daskade till i Carstens spö igen. Nu var d en större flundra än den första som han fick. Efter lite tumult o nästan att vi tappa flundran med flundrakroken, så kunde den mätas in på 136cm. Till slut fick jag gå mina kamraters vilja till mötes o dra hemåt.

Vid campen blev d en del rensning i boa, o sen en go middag på rummet.

Imorgon hoppas vid på en fiskbar sydsida igen.

Över&ut.

Jari, Johan & Carsten”

Nyheter