Reflektioner kring en halv säsong som Camp Manager

Publicerad 13 augusti 2017 | Skriven av Standardspråk för webbplatsen

Nu har jag varit hemma i en vecka efter att ha varit på Røst halva säsongen som Camp Manager och nu börjar minnena samlas i någon slags halvt strukturerad form. Det har varit en fantastisk tid där jag träffat härliga människor och fått uppleva ett fantastiskt fiske. Men personligen var det primära inte att just få stora fiskar själv utan att få spendera en längre sammanhängande period i Nordnorge för att förstå fisket ordentligt.

Trettio minuters fiske…

Jag har fiskat en hel del i Nordnorge och fiskat på platser från Kirkenes i norr till Söröya, Andörja, Røst och Åndalsnes i söder. Fisket på Røst har varit det absolut mest intressanta och Rösthavet är verkligen en helt galen plats vad det gäller stor fisk. Det finns nog ingen annan plats som det kan vara så otroligt jäkla bra fiske på som där.

Visst har jag varit på platser där hälleflundrafisket varit bättre och jag fått mer fisk på men den största skillnaden är att på Røst kan du fiska på samma plats efter både enorm sommartorsk som sej och potentiellt gigantiska hälleflundror. Det blir med andra ord aldrig det nötarfisket jag tidigare varit van vid. Jag har varit van vid att inte ens få fisk varje dag. Det har varit helt naturligt och en del av fisket. När det väl nappat har det varit hälleflundra. På Røst fungerar det inte riktigt så. Du kan få en torsk över 20kg i ena släppet, en stor hälleflundra på nästa och då du vevar upp en brutal sej. På samma plats!
Røst är med andra ord det mest spektakulära fisket i Norge jag provat och det har fanimej levt upp till allt jag hoppades på.

Nu låter det som att hälleflundrafisket är svårt på Røst men det är det inte. Alla gånger vi åkte ut med siktet inställt på hälleflundra så landade vi minst en vilket visar vilken potential som finns.

Det största problemet för hälleflundrafisket på Røst är att allt annat fiske är så jäkla bra! Det är nämligen svårt att nöta vidare på platser man vill prova om man samtidigt hör på radion att de andra båtarna har sejrace eller drillar stortorsk i branterna.

Jag har ju faktiskt ändå jobbat samtidigt så mina fiskepass har fått vara korta, sällan mer än 3-4 timmar i stöten. Det har ändå räckt för att uppleva sjuka torsk och sejfisken men på grund av det har jag inte nött på med flundran. Mitt personliga mål var ändå att lära mig hur fisket fungerade, att se mönstret bakom och inte bara höja mina pb:n.

Om man fiskar en vecka om året i Norge är det svårt att förstå hur fisket hänger ihop med tidvatten, ljus, betesfisk, väder etc. Det var av den anledningen jag valde att jobba en halv säsong på Røst.

För att få känslan, helt enkelt.

Genom att jag haft upp till sju grupper per vecka så har jag lärt mig massor om fisket som jag aldrig hade kunnat lära mig genom bara mina egna erfarenheter. Har man så många gäster syns nämligen alla mönster mycket tydligt och slutsatserna blir enklare att dra.

Jag har också fått en helt ny åsikt om att hyra en fiskeguide. Jag har aldrig gjort det tidigare men det är definitivt något jag kommer göra på nya ställen i framtiden. Det är en enorm genväg in i fisket och fiskar man bara en vecka så är det idioti att inte ta den möjligheten. Henric Wigren guidade mig ett par dagar i början av min vistelse och jag fick nog fler stora fiskar med honom på två dagar än jag fick på flera veckor själv. Jag lärde mig också massor för även om jag fiskat ganska mycket i Norge innan så hade Henric en enorm kunskap om just fisket kring Røst. Det finns nog ingen som kan det lika bra som han kan det.

Nu efter två månader har jag också lärt mig tillräckligt att jag kan tycka att det vore värt att fiska med mig själv som guide men det tog drygt två månader på plats för att jag skulle känna så. Kort sagt, är ni nya så kolla om det finns möjlighet att få en guidning på plats. Som Camp Manager har man en del andra jobb att göra men vi guidar också om det finns möjlighet.

Jag var på Røst som gäst förra året och Kaikanten Rorbuer och rostfishing.com gav då ett superseriöst intryck. Nu när jag jobbat där själv kan jag bara bekräfta att det drivs riktigt seriöst. Båtarna servas hela tiden, säkerheten är i fokus och det finns en schysst anda på campen där alla försöker hjälpa varandra. Fokuset och ambitionen är att det skall vara en sportfiskecamp där man kan gå över till grannen och fråga om råd och tips och att sportfisket är det primära.

Jag vill verkligen rekommendera dig som kanske tänkt prova fisket på Røst att ta chansen. Det är grymt! Om jag inte jobbar på Røst nästa säsong kommer jag själv att köpa en resa dit vilket kanske är något slags bevis på hur bra det är.

Jag vill tacka alla jag haft nöjet att ha som gäster. Det har helt ärligt inte varit någon grupp som inte varit superbra att ha och jag har haft riktigt roligt!

Sedan har jag dessutom fått en hel del nästan sjukt stora fiskar och fått se en del ännu större. Vill du uppleva vad som kanske är det bästa fisket som finns efter stor sommartorsk sej och hälleflundra så välkommen hit!

Nyheter